Університет формує спеціалізовані бази для роботи та стажування психологів і реабілітологів

 Прикарпатський національний університет опрацьовує ідеї щодо реалізації проєктів, спрямованих на реабілітаційну та психологічну допомогу військовослужбовцям, які зазнали поранень внаслідок бойових дій. Наразі ПНУ розглядає різні бази, на яких могли б працювати або стажуватися студенти та викладачі структурних підрозділів університету, дотичних до реабілітації та психології, як в Україні, так і закордоном.

Тож ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда під час своєї робочої поїздки до Польщі оглянув один з реабілітаційних центрів, на базі якого реалізація університетських планів щодо допомоги військовослужбовцям після важких поранень виглядає цілковито можливою.

Це повністю вибудований під потреби інвалідів реабілітаційний Центр у маленькому мальовничому затишному містечку під Кельце. Центр розраховано на близько 120 пацієнтів. Він обладнаний всім необхідним сучасним устаткуванням. На трьох поверхах будівлі розташовані зручні комфортні палати для людей з інвалідністю, медичні кабінети, їдальні, кухні тощо. Вражає велика кількість спеціально облаштованих приміщень для проведення реабілітаційних дій. Це і різноманітні кабінети водних процедур, спеціальні тренувальні зали тощо.

Безумовно, наші захисники, що отримують важні поранення на фронті, в першу чергу вимагають тривалого лікування в спеціалізованих медичних клініках із висококваліфікованим і спеціально навченим персоналом, але згодом їм необхідна й тривала реабілітація в спеціалізованих центрах, де є не тільки кваліфікований персонал, а й відповідні умови – безбар’єрне середовище, відповідні меблі та обладнання.

«Оскільки ми вивчаємо цю проблему, то знаємо, що існуючих нині потужностей реабілітаційних центрів може не вистачити. Їх катастрофічно мало. Тому розглядаємо різні варіанти співпраці наших реабілітологів та психологів з партнерами з Євросоюзу, зокрема, з польськими друзями», – пояснює свій інтерес до такого роду кооперації ректор Ігор Цепенда.