Презентаційні заходи на присвяту футбольному спадку Валерія Лобановського у Кувейті

Два роки тому Надзвичайний і Повноважний Посол України в Державі Кувейт Олександр Балануца виступив із ініціативою створення першої арабськомовної книги про легендарного тренера Валерія Лобановського, який у 1994-1996 роках очолював національну збірну Кувейту. 

Автор проєкту – Олександр Балануца у співдружності з кувейтським літератором, автором книги  Салєхом Таркаві успішно справились з поставленим завданням.

Олексій Семененко, який працював із Валерієм Лобановським із 1989 року, опікувався цим проєктом з боку  ФК «Динамо» та допоміг у впорядкуванні книги про всесвітньо відомого українського тренера.

Успішному  проведенню  серії  заходів  упродовж трьох днів на  присвяту  спортивному  спадку  Валерія  Лобановського сприяла і участь у подіях в якості гостей   посланців футбольної України – віце-президента ФК “Динамо” Київ Олексія Семененка й професора Прикарпатського  національного  університету  імені Василя Стефаника, арбітра ФІФА Мирослава Ступара.                                              

14 січня 2023 р.  Мирослав Ступар та  Олексій Семененко відвідали Посольство України в Кувейті в рамках триденної поїздки до країни з метою вшанування пам’яті футбольної спадщини видатного тренера Валерія Лобановського.

У перший же день українські делегати дали ексклюзивне інтерв’ю блогеру Хусейну Фількаві, автору YouTube-каналу «Hussain thinks» («Хусейн думає»).

Мирослав Ступар і Олексій Семененко в подарованому Хусейном Фількаві святковому одязі чоловіків в арабських країнах, який називається  «бішт». Бішт – це широка розписана галуном зі срібла або золота накидка.   

Власне, Хусейн Фількаві  зателефонував Мирославу Ступару, ще у серпні минулого року, з пропозицією дати інтерв’ю його YouTube-  каналу з нагоди 40-рччя від дня проведеного ним матчу Кувейт-Франція на чемпіонаті світу в Іспанії в 1982р. Цей неочікуваний контакт і інтерв’ю послужили відправною точкою для подальших подій, які ініціював і реально втілив у життя Посол України в Кувейті Олександр Балануца.

У другій половині того ж дня   Олександр Балануца у супроводі делегації відвідали диванію (неформальне домашнє зібрання людей, дуже популярне у близькосхідних країнах), організовану кувейтським журналістом і великим футбольним фанатом Марзуком Аль-Аджмі   

Марзук Аль-Аджмі – це журналіст, якому вдалося майже неймовірне. Він пишається тим, що тричі взяв інтерв’ю у Валерія Лобановського, який не кожному журналісту давав право на інтерв’ю. Сторони обговорили спадок, що залишив Валерій Лобановський під час перебування в Кувейті як тренер збірної, та обмінялися пам’ятними моментами  з футбольного матчу на фінальній стадії чемпіонату світу 1982 р. в Іспанії між збірними Кувейту і Франції, арбітром якого був Мирослав Ступар. Марзук Аль-Аджмі подарував гостям енциклопедію кувейтського футболу, автором якої він являється. Ця книга вирізняється не тільки змістом, а й об’ємом. Її вага більше 11 кілограмів.

Зранку 15 січня у приміщенні Посольства України відбулася спільна пресконференція посла та української делегації, участь у якій взяли понад 5 провідних кувейтських газет і телеканалів, а також місцеві блогери. Олексій Семененко та Мирослав Ступар поділилися спогадами про Валерія Лобановського, його вплив на розвиток світового футболу та висловили вдячність кувейтським ЗМІ за щире зацікавлення українським футболом. Під час заходу Мирослав Ступар подарував Олександру Балануці неоціненний артефакт, ”ікону” для всіх футбольних уболівальників – м’яч із легендарного матчу Франція – Кувейт 1982 року. Мирослав Ступар зазначив, що подарував цю сімейну реліквію послу на знак визнання його невтомних дипломатичних зусиль в ім’я України.

Захід, на якому були присутні понад 60 гостей, серед яких іноземні посли 15 держав, журналісти, футболісти збірної Кувейту тренера В.Лобановського та друзі України, пройшов у дружній і теплій обстановці.  Після урочистих промов посла, Мирослава Ступара та Олексія Семененка запрошені гості мали можливість поспілкуватись, а журналісти для ЗМІ взяти чисельні інтерв’ю. Бажаючі мали унікальну можливість отримати автограф делегатів на пам‘ятній книзі.

16 січня 2023 року делегація на чолі з послом відвідала унікальний приватний музей футболу Ібрагіма Хабаша, створений для збереження і демонстрації оптичних носіїв інформації (відеокасет і DVD-дисків). Відеоархів футбольних матчів світового маштабу за кілька останніх десятиліть нараховує понад шість тисяч, не менше спортивних видань (тисячі спортивних газет, програмки важливих матчів, футбольні афіші).  Гості обмінялися з ним цінними сувенірами та залишили свої записи в книзі відвідувачів музею, висловивши сподівання знову зустрітися в Україні після її перемоги над російськими загарбниками.  Ібрагім Хабаш мріє побувати в Україні.

Пізніше, у третій день візиту, делегація відвідала інший відомий музей футболу, створений Хусейном Аль-Балуші. Під час екскурсії українська делегація оглянула частину музею з понад 10 тисячами експонатів, пов’язаних з футболом. Олександр Балануца, Мирослав Ступар та Олексій Семененко обмінялися з Хусейном Аль-Балуші вартісними сувенірами та залишили свої підписи на найстаріших експонатах музею. Гості також запросили Хусейна Аль-Балуші до України, щоб знову зустрітися в мирі та безпеці після перемоги України над Росією.

Фінальним акордом триденної поїздки стало відвідання диванії на запрошення палкого прихильника футболу, кувейтського бізнесмена, почесного  голови кувейтського округу Світової асоціації гастрономії «Chaîne des Rôtisseurs» Файсала  Аль-Манае.

Трьохденні презентаційні зустрічі, організовані Посольством України в Кувейті, пройшли з великим успіхом і зібрали широку міжнародну аудиторію завдяки дружньому колективу української амбасади очолювану Олександром Олександровичем Балануцею. Особистість, яка представляє та відстоює державні інтереси, людина високої культури та моралі, освічена у багатьох сферах знань, ініціатор більшості ідей і проектів, що викликає почуття  вдячності  за вміння комунікувати, створювати атмосферу довіри, саме він задавав тональність взаємовідносин в нашому колективі.

До пари йому і члени його команди третій секретар Посольства з питань культури та публічної дипломатії Ольга Сегеда-Андрійчук, другий секретар із економічних питань Іван Сегеда та інші співробітники Посольства. які проявляли доброзичливість і толерантність та корпоративний стиль.   

Впродовж останніх 30 років Україна та Кувейт планомірно зміцнюють плідні відносини на всіх рівнях. Наші дружні країни об’єднує чимало схожих епізодів в історії. Оскільки народи наших країн переживали ідентичні історичні сценарії боротьби за незалежність від загарбників, нині Кувейт підтримує Україну на різних міжнародних майданчиках. І заслуга в цьому, в першу чергу, нашої дипломатії. Завдання  якої у цьому контексті полягає в максимальному сприянні процесу зближення двох країн та їхніх народів. Спорт є містком спілкування між людьми, зближує їх і збільшує простір порозуміння.  Футбол       – один з таких єднальних елементів, і опрацювання точок дотику між Україною та Кувейтом в особі спадку Валерія Лобановського – важлива складова дипломатичної роботи. 

Насичена програма триденного українського візиту знайшла відбиток не лише в медійному просторі (у кувейтській пресі вийшло 6 повноцінних інтерв’ю та інформаційних повідомлень, а чимало відеоматеріалів ще монтуються), але й на рівні українсько-кувейтських відносин. Після міжнародних заходів у Посольстві України в Кувейті, уряд цієї держави ухвалив рішення про допомогу українцям в умовах російських обстрілів об’єктів енергетичної інфраструктури – Кувейт виділив кошти на придбання партії генераторів для України. Це, як зазначив Олександр Балануца, є безумовним успіхом нашого Посольства.