В університеті завершила роботу щорічна Міжнародна Конференція Молодих Учених «Актуальні проблеми ботаніки та екології»

В університеті завершила роботу щорічна Міжнародна Конференція Молодих Учених «Актуальні проблеми ботаніки та екології», організована кафедрою біології та екології за ініціативи Інституту ботаніки імені М.Г. Холодного НАН України. Цей захід упродовж понад 50 років є одним з найбільш популярних і знакових для молодих екологів і ботаніків, а її співорганізаторами за цей період були десятки провідних освітніх і наукових установ в Україні та за кордоном – університети, профільні інститути, ботанічні сади та природно-охоронні установи.

Для багатьох сьогодні відомих біологів саме ця конференція була першим кроком у світ науки. У різні періоди часу основна увага конференції приділялася різноманітним питанням – фізіології, систематиці рослин, флористиці, зеленому будівництву, проте її загальний науковий напрямок – ботанічні та екологічні проблеми – завжди залишався незмінним. Ця концепція витримана організаторами і цьогоріч.

У конференції взяли участь більше 60 молодих науковців зі всієї України: Одеси, Харкова, Кривого Рогу, Києва, Дніпра, Луцька, Івано-Франківська тощо.

Цьогорічна збірка тез охопила широке коло питань у галузях систематики рослин, грибів та лишайників, флористики, геоботаніки, фітосозології, екології, а також експериментальної ботаніки.

Робота конференції тривала чотири дні. Зокрема, після урочистого відкриття конференції ректором Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігорем Цепендою та вітальних виступів організаторів учасники мали змогу послухати низку пізнавальних пленарних лекцій: доцента кафедри біології та екології Віктора Шпарика, присвячену глибокому аналізу втрат біорізноманіття та середовищ існування у результаті повномасштабного військового вторгнення; Андрія Тарєєва з Геттінгенського університету імені Георга Августа (Georg-August-Universität Göttingen, Німеччина) про філогенотичні методичні підходи у сучасній ботаніці; викладачки кафедри біології та екології Уляни Семак про прикладні аспекти фіторекультивації техногенних екотопів.

Під час секційних засідань з усними науковими доповідями про актуальні питання ботаніки й екології виступили 22 науковців.

Також учасники взяли участь у виїзному засіданні на базі Карпатського національного природного парку та мали унікальну можливість відвідати унікальну екологічну систему, локалізовану у Карпатському НПП – болото Рудяк, яке однією з найцікавіших і найцінніших у природоохоронному відношенні локацій Карпат.

Усіма учасниками відмічено високий рівень організації конференції на базі університету. Відрадно усвідомлювати, що навіть у такий складний час, українська ботанічна й екологічна наука розвиваються, і саме такі конференції є цьому підтвердженням.