Відбулася презентація комп’ютерної гри-вікторини «Давній Галич»

Сьогодні, 1 лютого, в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника у змішаному форматі відбулася презентація комп’ютерної гри-вікторини «Давній Галич». Гра створена з нагоди 1125-річчя древнього міста (2023 р.).

У презентаційному заході взяли участь ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда, міський голова Галича Олег Кантор, генеральний директор Національного заповідника «Давній Галич» Володимир Олійник, директор Департаменту освіти, науки та молодіжної політики Івано-Франківської ОДА Віктор Кімакович, директор Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти Богдан Томенчук, декани факультетів, авторський колектив проєкту, студенти.

«Ми маємо велике символічне місце, яке пов’язане з величною історією України, це Галич. Це колиска, яка зберігала українську державність і продовжує формувати її духовність. З нагоди його 1125-річчя, яке відзначали у 2023 році ми дійшли висновку, що про нього має знати вся країна. Маючи досвід комп’ютерної гри про Стефаника та Франка спільно з колегами вирішили створити третю гру, яка б огорнула багатьох. Особливо тих, хто любить українську історію і традиції. Ця гра має унікальне значення саме в умовах війни, коли агресор хоче забрати нашу історичну спадщину, яка йому не належить. Дякуємо усім причетним за титанічну роботу, оскільки це є величезна праця, яка сконцентрована на деталях, які дуже добре влилися у даний проєкт. Переконаний, що він буде успішний і ми отримаємо велике задоволення та цікавість від цієї гри!», – зазначив ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда.

Гра «Давній Галич» інтелектуально-навчального змісту, призначена для учнів, учителів, студентів, викладачів, а також усіх, хто бажає перевірити і удосконалити свої знання з історії та культурно-мистецького життя славного міста Галича.

«Гра має навчально-виховний зміст. Вона містить також краєзнавчий та туристичний аспекти. Унікальна настільна мапа гри складається з восьми світлин і відображає пам’ятки архітектури славного Галича. Головний персонаж гри дракон проходить дорогою, ставлячи 20 питань учасникам гри. Внесені до гри питання відповідають сучасному баченню історії і культурно-мистецького життя міста Галича і краю, їхньої ролі у славному минулому України, ближчих чи дальших країн Європи назагал. Гра відбувається у супроводі музики», – розповіла ініціаторка створення гри, доцентка кафедри філології Коломийського навчально-наукового інституту Галина Волощук.

Авторський колектив:

1) ідея, методологія, створення питань: Галина Волощук – кандидат філологічних наук, доцент кафедри філології Коломийського навчально-наукового інституту; Ольга Русакова – кандидат філологічних наук, доцент кафедри філології Коломийського навчально-наукового інституту; Олександр Солецький – доктор філологічних наук, професор кафедри української літератури Факультету філології;

2) програмування та музичне оформлення: Віктор Ровінський – кандидат технічних наук, доцент кафедри комп’ютерних наук та інформаційних систем Факультету математики та інформатики; Юрій Ровінський – студент кафедри алгебри та геометрії Факультету математики та інформатики;

3) художнє оформлення настільної, ігрової мапи: Олег Чуйко – доктор мистецтвознавства, професор, завідувач кафедри дизайну і теорії мистецтва Навчально-наукового інституту мистецтв; Роман Петрів – асистент кафедри дизайну і теорії мистецтва Навчально-наукового інституту мистецтв, аспірант;

4) створення питань: Мирослав Волощук – доктор історичних наук, професор кафедри всесвітньої історії Факультету історії, політології і міжнародних відносин, директор Центру медієвістичних студій; Андрій Стасюк – кандидат історичних наук, завідувач науково-освітнього відділу Національного заповідника «Давній Галич», фахівець Центру медієвістичних студій; Євгеній Лепьохін – кандидат філологічних наук, доцент кафедри філології Коломийського навчально-наукового інституту.

Нагадаємо, що це вже третя комп’ютерна гра-вікторина, яку створили науковці Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Першу комп’ютерну гру «Шлях Василя Стефаника» презентували навесні 2021 року з нагоди 150-літнього ювілею патрона університету Василя Стефаника, другу «Стежками Франка» презентували у травні 2023 року.