Ректор університету бере участь у конференції «Європа Карпат»

Ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда 2-4 лютого бере участь у 37-й конференції ініціативи «Європа Карпат» у Красічині (Республіка Польща). Захід проходить під гаслом: «Карпати — гори, які об‘єднують».

Ініціатива “Європа Карпат” двічі на рік збирає авторитетне експертне товариство з числа політиків, економістів, дипломатів, освітян з країн Карпатського регіону і завжди є цікавим та дуже корисним майданчиком для спілкування та обміну думками. У 2012 році на Парламентській Асамблеї Польщі та України в Яремче саме конференцією “Європа Карпат” було проголошено й задекларовано парламентську підтримку проєктів Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» Прикарпатського та Варшавського університету на горі Піп Іван та створення Міжнародного центру зустрічей студентської молоді України та Польщі у Микуличині.

У перший день конференції Ігор Цепенда взяв участь у обговоренні декларації 37-ї конференції у рамках Клубу «Європа Карпат».

Другий день конференції розпочався з розмови учасників на тему «Економічна співпраця у Центральній Європі на тлі криз останніх років і війни в Україні. Актуальний стан. Перешкоди розвитку. Рекомендації».

У дискусії, зокрема, взяли участь колишній міністр фінансів, заступник голови правління банку PKO Єжи Квечінський, народні депутати України — заступниця голови Комітету ВР з питань бюджету Олена Копанчук та голова підкомітету з питань річкового транспорту Комітету ВР з питань транспорту та інфраструктури Артем Ковальов.

Ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда сьогодні виступив на панелі конференції, що мала назву «Війна в Україні і її наслідки для Центральної Європи і світу. Обличчя війни. Враження від учасників гуманітарної допомоги Україні».

Модерували дискусію директор Студій Східноєвропейських досліджень Варшавського університету Ян Маліцький та директор Національного музею Землі Перемишльської Ян Ярош, а учасниками розмови стали депутат Європейського парламенту Домінік Тарчиньський, голова Фундації Cross Borders Яцек Дуткевич, народна депутатка України VIII скликання Оксана Юринець, представниця спільноти Сестер св. Єлизавети у Чорноморську сестра Алісія Буковська.

«Вже майже два роки як український народ веде боротьбу проти російської агресії. Якщо зараз не показати Росії її місце, то вона продовжить свою агресію не тільки проти України, але і проти інших держав Європи. Українські захисники є героями. Але кількість наших героїв не є безкінечною. І вже скоро буде два роки як ми щодня втрачаємо найкращих. З війною потрібно закінчувати дуже швидко не тільки через дипломатичні та санкційні заходи, а через більш істотну і відчутну воєнну і безпекову допомогу. І це має бути зроблено не тільки через трагедію, яка відбувається зараз в Україні, а саме через остаточного розуміння європейцями об’єктивних загроз і небезпеки для Європи з боку Росії», — наголосив у своєму виступі Ігор Цепенда.

Ініціатива “Європа Карпат” народилася в 1999-2000 роках у Підкарпатському воєводстві Польщі. Натхненний тодішнім воєводою у ті часі розпочався проект “Зелені Карпати”. Його метою був розвиток польсько-словацького-українського співробітництва. Навіть тоді увага приділялася не тільки потребам рівномірності розвитку регіонів Центральної та Східної Європи, а й необхідності реалізації політики «балансу економіки та екології», зростанню дефіциту питної води та величезному збитку від паводків у гірських районах.

З роками ініціатива “Європа Карпат” поступово розширила сферу впливу як на карпатських підприємців, так і на інтелектуалів, а також на політиків з країн Балтії та Кавказу. Все більш чітко ініціатива стала широким політичним проєктом організації співпраці між країнами Центральної та Східної Європи.