У Страсбурзі ПНУ разом з кращими університетами України і Європи визначив алгоритм співпраці

Під патронатом віце-президентки Європейського парламенту пані Єви Копач 13 березня в Університеті Страсбурга (Франція) відбулась знакова зустріч керівників українських та європейських університетів з представниками Європейського парламенту та Європейської комісії.

Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника представляв проректор з науково- педагогічної роботи Сергій Шарин. Організатором заходу виступав Університет імені Адама Міцкевича (Познань, РП).

Також у зустрічі взяли участь Херсонський державний університет; Національний університет «Києво-Могилянська Академія»; Одеський національний університет імені І.І.Мечникова; Національний університет «Острозька академія»; Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини; Хмельницький національний університет; Сумський державний університет; Київський національний університет імені Тараса Шевченка; НУ «Львівська політехніка»; Волинський національний університет імені Лесі Українки; Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна; Донецький національний університет імені Василя Стуса; Чорноморський національний університет імені Петра Могили; Вінницький національний технічний університет та Гданський університет (Республіка Польща).

Захід носив назву «Європейське та українське університетське стратегічне партнерство».

У його рамках, зокрема, відбулася зустріч з пані Євою Копач, професором Мішель Денекен Університету Страсбурга, головою та президентом програми EPICUR, професоркою Богумілою Каневською, ректоркою Університету ім. Адама Міцкевича в Познані. До вітального слова онлайн долучився заступник Міністра освіти і науки України Михайло Винницький та керівниця національного офісу програми Erasmus+ Світлана Шитікова.

Розглядали питання української та європейської співпраці у вищій освіті. Також знайомилися з проєктами та пропозиціями європейського альянсу EPICUR, до якого входять університети 9 країн Європи. Зокрема, вивчали кращі практики представників інших університетських європейських альянсів.

Учасники зустрічі також відвідали Європарламент, де розгорнули прапор України.

Представники Європейської комісії поділилися своїм баченням співпраці з українськими університетами і визначили спільну мету – за участі Європейського парламенту та провідних українських і європейських університетів створити сталу екосистему, в якій співпрацюватимуть заклади освіти, науковці та студенти.

Ця ініціатива відкриває для Прикарпатського університету нові можливості для розвитку та подальшої європейської інтеграції в освітньому просторі.

Після закінчення дискусій було підписано спільну заяву щодо продовження співпраці українських університетів з європейськими партнерами у міжнародних проєктах, наукових дослідженнях та академічній мобільності.