Круглий стіл з Університетом Маскінгума (США)

Відбувся черговий круглий стіл у рамках співпраці Прикарпатського національного університету з колегами із Університету Маскінгума (штат Огайо, США). Її координатором та модератором цієї зустрічі з боку американського вишу є професор Річард Арнольд. Починаючи з 2022 році факультет історії, політології і міжнародних відносин співпрацює з американськими колегами через студентські онлайн-зустрічі, круглі столи, конференції для молодих науковців тощо.

В ході розмови представники Прикарпатського національного університет розповіли про ситуацію в Україні в контексті російської агресії проти нашої держави, про роботу університету в умовах воєнного часу. З іншого боку, студенти Університету Маскінгума поділилися своїми думками про перебіг виборчої президентської кампанії в США та щодо надання американської військової допомоги для України.

Випускниця спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії», а в даний час – викладачка факультету управління Наталія Пітей під час свого виступу наголосила, що для України американська допомога є життєво важливою. Також вона висловила припущення, що пауза із поставками американського озброєння в Україну, поряд із очевидними негативними наслідками, сприяла водночас активізації підтримки для нашої держави зі сторони європейських партнерів, а також розвитку українського військово-промислового комплексу.

Студент спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» Володимир Куртяник в ході відповіді на питання американських колег підкреслив важливість різнопланової підтримки США в рамках протидії російській агресії. При цьому він зробив акцент на тому, що росіяни найкраще розуміють «мову сила», а тому виокремив поставки в Україну летальної зброї як засіб найефективнішої відсічі росії.

Інший студент-міжнародник – Нестор Большаков, в ході зустрічі поділився своїми думками щодо психологічного стану українців, що проживають на відносно безпечній території, тобто в західній частині України, а саме відчуття безперервної тривоги через постійні обстріли, смерті знайомих людей та й тих героїв, чиї похоронні процесії ми бачимо на вулицях.

Американські студенти в свою чергу відповіли на питання щодо перебігу президентських передвиборних перегонів в США, про те кому виборці в Огайо традиційно надають перевагу у виборах (представникам республіканців чи демократів) та чи зупиниться допомога з США для Україні якщо наступним американським президентом стане Дональд Трамп?

Такі зустрічі стимулюють ефективну співпрацю та налагодження тісних зв‘язків молодих людей, студентів із різних країн, які зможуть об‘єднати зусилля для вирішення нагальних потреб у майбутньому. А на сьогодні вони можуть розробляти різні сценарії та ідеї, які допомогли б вирішити суттєві проблеми, які існують не тільки в Україні, а й світі.