Відбулася V Міжнародна конференція «Політичні процеси сучасності: глобальний та регіональний виміри»

Сьогодні в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника у змішаному форматі відбулася V Міжнародна науково-практична конференція на тему: «Політичні процеси сучасності: глобальний та регіональний виміри». У ній взяли участь проректор з науково-педагогічної роботи Едуард Лапковський, голова Івано-Франківської обласної ради, доктор політичних наук, професор Олександр Сич, декан факультету історії, політології і міжнародних відносин Ігор Гурак, директор Інституту політичних і етнонаціональних досліджень імені І. Ф. Кураса НАН України, доктор історичних наук, професор Олег Рафальський, а також викладачі Прикарпатського університету та колеги з інших міст України, зокрема, міжнародні. Модератором виступив завідувач кафедри політології, професор Василь Климончук.

«Вітаю усіх присутніх на конференції! Дякуємо за те, що сьогодні ви всі зібралися в стінах нашого університету для того, щоб сприяти встановленню нашої державності та пропонувати свої ідеї вирішення певної проблематики. Також це є добра змога, щоб поділитися своїм науковими здобутками в політології. Політологія відноситься до тієї галузі наук, яка допомагає не тільки вирішувати питання, які стосуються практичного застосування, але й які стосуються залагодження, обговорення і вирішення нагальних проблем в сучасному суспільстві. Бажаю, щоб дана дискусія залишила своє актуальне відображення у вирішенні кризових ситуацій, які зараз існують в Україні», – зазначив на початку конференції проректор з науково-педагогічної роботи Едуард Лапковський.

Завідувач кафедри політології Василь Климончук розповів: «Кафедра політології, кафедра політичних інститутів та процесів традиційно проводять таку конференцію спільно з Інститутом політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України. Мета – це сьогоднішні політичні процеси, питання безпеки нашої держави, внутрішньополітичного життя, викликів, які наша держава переживає. До конференції доєдналися представники вузів Києва, Львова, Ужгорода, Луцька та представники університетів Словаччини, Польщі, Румунії. Це дозволить підготувати нашу країну до наступних кроків, ну і відповідно упорядкувати внутрішньо-політичне життя, тому що є дуже багато викликів внутрішньої організації та ті, які стосуються організації місцевого самоврядування. На рівні науковців ми реагуємо дипломатично, якісно і аналізуємо, як історичні особливості, так і політичні».

Напрямами конференції були:

– Теоретико-методологічні підходи до аналізу політичних процесів; – Політичні інститути та процеси на сучасному етапі суспільного розвитку;

– Вибори та електоральні процеси в Україні та світі: глобальний і регіональний виміри;

– Консолідація українського суспільства: етнополітичний та ціннісний виміри;

– Сучасна система міжнародних відносин. Конфлікти та кризи ХХІ століття;

– Російсько-українська війна: передумови, причини та хід війни, наслідки для України, країн Центрально-Східної Європи та світу.

«Конференція важлива для аналізу тих процесів, які відбуваються в контексті сучасного, глобального зсуву у світі, символом якого є сьогодні московська агресія проти України. І, очевидно, світ у цих процесах буде розвиватися значно далі. Такі конфлікти можливі у всьому світі. Так от, як у цьому світі почувається Україна? Як в контексті московської агресії світ ставиться до України? Як ставляться наші сусіди з Центральної та Східної Європи, як ставиться весь Захід і інший світ. Які процеси слід прогнозувати, що завтра буде відбуватись? Як це буде впливати на безпеку української держави та як відіб’ється на політичних процесах в нашій країні? Тобто це такий важливий мікс проблем, про який треба думати вже сьогодні, щоб знати, що робити завтра. Бо від цього, без перебільшення, залежить доля української держави і її незалежності», – підкреслив голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич.