Визначені напрямки співпраці з Політехнічним університетом міста Шибеник (Хорватія)

Ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відвідав Політехнічний університет міста Шибеник (Республіка Хорватія) та зустрівся з його ректором Любо Рунічем.

Цей університет був заснований в 2006 році. Заклад готує фахівців у сферах соціальних і технічних наук, туризму, транспорту, зв’язку та інформатики. Історичне місто Шибеник є політичним, освітнім, промисловим і туристичним центром. У 1991 році, коли постала нова незалежна держава Хорватія, Шибеник зазнав агресії з боку збройних сербських формуван. Результатом агресії стали руйнації та сотні людських жертв. Тому хорватські партнери як ніхто інший розуміють суть нинішніх подій в Україні та мають неоціненний досвід відновлення після війни. Також Політехніка має досвід імплементації проєктів, пов’язаних із приведенням місцевого законодавства до стандартів Європейського Союзу і юристи цього навчального закладу готові ділитися цим досвідом.

Минулого року між ПНУ та Політехнікою Шибеника було підписано угоду про науково-освітню співпрацю задля спільного розвитку наукового та інноваційного потенціалу.

Візит ректора Ігоря Цепенди до партнерів мав на меті узгодити конкретні напрямки спільної роботи, аби наповнити задекларовані угодою домовленості практичним змістом.

Один з напрямків, за яким планують співпрацювати університети — це розвиток туризму, адже Політехнічний університет Шибеника розвинувся на базі школи туризму.

Як розповів ректор Політехніки, в 20 кілометрах від Шибеника розташовані два національних парки, а також великі туристичні комплекси — готелі, пляжі, кемпінги.

«Це все може бути базами практики студентів факультету туризму», — запевнив Любо Руніч. Сторони також домовилися про ще один напрямок спільної роботи, повʼязаний із взаємодією факультетів управління.

«Ви як ніхто знаєте, які на нас чекають складні переговори, повʼязані зі вступом України до ЄС, тому що Хорватія пройшла цей тернистий шлях і мала змогу пересвідчитися у необхідності фахівців у цій сфері. Ми пропонуємо формувати групи для початку розробки освітніх програм з підготовки таких спеціалістів. Це могло би бути як в рамках магістерських програм, так і програм тренінгів вже існуючих експертів — фахівців, які мають певну кваліфікацію, але не володіють мистецтвом переговорного процесу», — пояснив Ігор Цепенда.

Ректор Любо Руніч підтримав цю ідею, додавши, що важливо, аби до цих процесів були залучені не тільки університети, але і профільні міністерства. На що ректор Прикарпатського університету запевнив, що ПНУ має досвід взаємодії з профільними міністерствами і колеги з Міністерства юстиції України будуть поінформовані про ініціативи університетів. «У цьому також буде зацікавлено і Міністерство закордонних справ України, адже питання полягає у підготовці щонайменше тисячі таких спеціалістів», — заявив він.

Після розмови ректор Любо Руніч провів екскурсію університетом. Він розповів, що логотипом Політехніки міста Шибеник є фігура парашутиста на честь універсального хорватського науковця епохи пізнього ренесансу, першої людини, яка успішно випробувала парашут Фауста Вранчича, який народився у Шибенику.

Фауста Вранчича ще називають хорватським Леонардо да Вінчі. Адже один з найвідоміших начерків парашута належить Леонардо да Вінчі, саме з ескізів якого Вранчич і зібрав свою модель парашута. Існує легенда, що Вранчич успішно випробував модель парашуту в 1617: він стрибнув із дзвіниці в Братиславі висотою 86 м, використовуючи натягнуту на дерев’яну раму тканину розмірами 6×6 метрів.