Аскольду Лозинському присвоєно звання почесного професора ПНУ

Сьогодні, 2 травня, ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда вручив диплом почесного професора Аскольду Лозинському – видатному політичному та громадському діячу, багаторічному Голові Світового Конгресу Українців, голові Фундації Українського вільного університету. Таке високе звання було присвоєно пану Аскольду відповідно до ухвали Вченої ради Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника 22 грудня 2023 року.

«Сьогодні в університеті ми маємо особливу подію. Тому що присвоєння звання почесного професора університету ПНУ є для нас великою честю. Це подія, яка виходить далеко за межі університету, регіону та України. Оскільки, це шана особистості, яка відіграє особливу роль. І я з великою приємністю сьогодні хочу привітати нашого великого приятеля, пана Аскольда Лозинського. Впродовж всього свого життя він постійно тримає руку на пульсі нашої країни, опікується її долею. Дякуємо за вашу діяльність та позицію! Ця подія є новою віхою у розвитку університету та в тісній співпраці з нашим шанованим почесним професором», — привітав Аскольда Лозинського ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда.

Ректор особливо відзначив багаторічну співпрацю Фундації Лозинських з університетом. Допомога Фундації надає змогу найкращим студентам ПНУ з малозабезпечених родин протягом 10-ти місяців навчального року одержувати добру грошову стипендію. А ще своєю спеціальною стипендією Фундація відзначає кращу магістерську роботу.

«Вельмишановний пане ректоре, колеги та дорогі присутні! Це надзвичайна честь, що ви мене відзначили таким почесним званням. Я дуже дякую за цю нагороду. Перед нами далі дуже багато роботи. Ми маємо щастя, що народилися у такий благословенний час для нашого народу. Якщо ми такий перспективний час змарнуємо, то в майбутньому буде важче нашим дітям. Кожна подія в нашій історії буде поштовхом для того, щоб ми ще потужніше працювали. Як я виростав в Америці, я змагався з тим, щоб мене ідентифікували українцем, а не москалем. Сьогодні цілий світ знає, хто такі українці і що таке Україна!», – зазначив почесний професор ПНУ Аскольд Лозинський.

Лаудацію почесного професора виголосив декан факультету історії, політології і міжнародних відносин Ігор Гурак.

Нагадаємо, Аскольд Євгенович Лозинський попри американське громадянство та народження в США, наполегливою багаторічною працею довів свою відданість справі розбудови України. Його діяльність має непересічне значення для кращого розуміння та підтримки України у цивілізованому світі. Водночас він активно допомагає українцями в самій нашій державі. Це включає найрізноманітнішу благодійну діяльність, починаючи від закупівлі нелетальної зброї, яка потрібна нашим військовим, закінчуючи фінансовою допомогою для талановитої української молоді.

Починаючи із 2018 року за його підтримки 10 студентів університету із складним фінансовим становищем отримують стипендію від Фундації Лозинських. Допомогу у розмірі 1000 американських доларів щороку отримував також випускник університету за кращу магістерську роботу. У 2022 році, беручи до уваги складні обставини, в яких перебуває українське суспільство в умовах широкомасштабної російської агресії, кількість стипендій зросла до дванадцяти.