Професор Володимир Лущак взяв участь у Днях України в Німеччині

Професор нашого університету Володимир Лущак взяв участь у Днях України в Тюбінгені, земля Баден-Вюртемберг (Німеччина). Заходи проходили 19-20 вересня під тематичною назвою «Просування науки та освіти шляхом міжнародного співробітництва» в рамках щорічної зустрічі Німецько-українського академічного товариства.

Дні України в Баден-Вюртемберзі пройшли під головуванням  президента Німецько-українського товариства, завідувача кафедри нейрофізіології Тюбінгенського університету, професора Ольги Гаращук та  професора Прикарпатського національного університету, завідувача кафедри біохімії та біотехнології, партнера з питань наукової співпраці, професора Володимира Лущака. Захід проходив під егідою Міністерства науки, досліджень та мистецтва Баден-Вюртемберга за підтримки Німецької служби академічних обмінів (DAAD), Посольства України у ФРН, Українського клубу Тюбінгена, Baden-Württemberg International, Nomad Bioscience GmbH. З вітальним словом виступили професор Ольга Гаращук, представник Міністерства науки, досліджень та мистецтва Баден-Вюртемберга та Дмитро Шевченко, виконуючий обов’язки голови Генерального консульства України в Мюнхені.

У рамках програми заходу відбулися сесії «Найкращі практики в німецько-українській науковій співпраці в Баден-Вюртемберзі» та «Академічна співпраця між вищими навчальними закладами в Баден-Вюртемберзі та України: від обміну студентами до спільних навчальних програм». Також учасники заходу взяли участь в інтерактивній дискусії «Дослідження та розвиток в приватному секторі», конкурсі презентацій кандидатських дисертацій 2019 року. 

У ході  проведення Днів України професори Ольга Гаращук та Володимир Лущак виступили із спільною доповіддю «Здорове старіння мозку за допомогою калорійного обмеження», в якій представили результати спільного проекту. Основні результати, отримані як в німецькій, так і в українській лабораторіях, полягають в тому, що багато відмінностей між молодими і старими мізками встановлено в середньому віці, а також в тому, що певне обмеження в споживанні їжі може частково запобігти віковому зниженню роботи мозку. Після лекції була довга і цікава дискусія. Також відбувся фінал 4-го конкурсу презентації кандидатських дисертацій, під час якого молоді вчені презентували результати своїх досліджень.  

Під час інтерактивної дискусії обговорювалися шляхи співпраці між наукою та бізнесом: «Дослідження та розвиток у приватному секторі», модератором якої була доктор О. Зойменіхт. Цікавими думками з цього приводу поділилися доктор. Aнатолій Гирич (біотехнологічна компанія Nomad Bioscience GmbH, Halle (Saale), проф. Aндрій Лужецький (University of Saarland/ HZI), Oлена Вовк (генеральний директор ПрАТ «Ензим», Львів), проф. Ігор Комаров (CEO, Lumobiotics GmbH, Karlsruhe/Enamine, Kyiv), доктор. Aндреас Гьодеке (Country Manager ELEKS Germany, ELEKS GmbH, Berlin).        

 У рамках програми заходу відбулося пленарне засідання, присвячене  обговоренню співпраці в галузі освіти «Академічна співпраця між вищими навчальними закладами в Баден-Вюртемберзі та Україні: від обміну студентами до спільних навчальних програм». Модерувала засідання професор Ольга Гаращук. Розпочався захід із виступу доктора Ґізели Зімерман (DAAD-IC Київ). далі учасники обговорили багато загальних та конкретних питань, як покращити співпрацю в галузі науки та освіти між Україною та Німеччиною. З приємністю варто зазначити, що у засіданні також взяла участь доктор Ольга Бейне-Головчук. Вона свого часу закінчила навчання на кафедрі біохімії та біотехнології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та зробила наукову кар’єру в Німеччині. Сьогодні Ольга Бейне -Головчук вона є активним членом Німецько-українського академічного товариства.