Науковці університету виступили на міжнародному конгресі у Гданську

Науковці університету доктори мистецтвознавства, професори Ганна Карась і Віолетта Дутчак, докторантка, кандидат мистецтвознавства Людмила Обух взяли участь у роботі Міжнародного конгресу «Станіслав Монюшко у польській та світовій культурі: нові перспективи та інтерпретації», який пройшов нещодавно у Ґданську (Республіка Польща).

На заході вони виступили з тематичними доповідями, які виголошувалися польською та англійською мовами. Зокрема, професор Ганна Карась вела мову про видатних українських співаків кінця ХІХ – початку ХХ століття – інтерпретаторів оперної спадщини Станіслава Монюшка (Соломію Крушельницьку, Олександра Мишугу, Модеста Менцинського та інших). Зацікавлення учасників конгресу викликав аудіо запис парії Гальки з опери «Галька» С. Монюшка, здійснений С. Крушельницькою у 1902 році. Професор Віолетта Дутчак у своєму виступі обгрунтувала мистецькі паралелі Миколи Лисенка і Станіслава Монюшка. Доповідь Людмили Обух була присвячена актуалізації творчості Станіслава Монюшка в сучасних українських культурних проектах і демонструвала відкритість української культури.

Учасники конгресу мали чудову нагоду побувати у Ґданській філармонії та оперному театрі, послухати музику видатних польських композиторів Ф. Шопена та С. Монюшка. На завершення заходу представники делегації нашого університету вручили організаторам пам’ятні сувеніри та авторські книги науковців університету.