Студенти-полоністи Прикарпатського університету отримали сертифікати на безкоштовне навчання в Польщі

15 листопада в Прикарпатському національному університеті під патронатом Посольства Республіки Польща в Україні відбувся XV Всеукраїнський конкурс з орфографії польської мови. Цьогоріч у ньому взяли участь 39 студентів-полоністів, які представляли 22 заклади вищої освіти України. Організаторами конкурсу виступили Прикарпатський національний університет, Академії імені Якуба з Парадижа в Гожуві Великопольському (Республіка Польща), Центр полоністики та кафедра слов’янських мов Факультету філології Прикарпатського національного університету.

В урочистому відкритті заходу взяли участь ректор Прикарпатського університету, професор Ігор Цепенда; голова журі – професорка, ректорка Академії імені Якуба з Парадижа в Гожуві Великопольському (Республіка Польща), Почесна докторка Прикарпатського національного університету Ельжбета Скорупська-Рачинська; радниця Посольства Республіки Польща в Україні Ева Матушек-Загата; консул Генерального консульства РП у Львові Рафал Коцот; директорка Центру полоністики Прикарпатського університету, доцента Олена Пелехата; радниця ректорки Академії імені Якуба з Парадижа в Гожуві Великопольському Халіна Ухто; проректор справ студентських Академії імені Якуба з Парадижа в Гожуві Великопольському Пшемислав Словінські; декан факультету філології Прикарпатського університету, професор Роман Голод, завідувач кафедри слов’янських мов, професор Микола Лесюк, викладачі та студенти кафедри.

«Цей конкурс є однією з багатьох добрих традицій співпраці не лише Прикарпатського університету та наших польських партнерів – Академії імені Якуба з Парадижа в Гожуві Великопольському, а й українських університетів», – зазначив під час урочистого відкриття ректор університету Ігор Цепенда.

Він також відзначив велику зацікавлень студентів вивченням полоністики та участю у конкурсі. Також, за словами ректора, важливою є об’єктивність конкурсу, адже за 15 років його проведення не було жодної апеляції від учасників щодо результатів оцінювання робіт. Ректор подякував польським колегам за плідну партнерську співпрацю і побажав майбутнім полоністам успішних результатів у конкурсі.

«Текст диктанту я складаю особисто. Диктант польською мовою. Він складається із багатьох слів з різною складністю. Цей диктант у формі оповідання і він не містить багато складних слів,  але є прості слова, які складаються у складні. Тому учасникам потрібно показати свої уміння пов’язати прості слова у складні. Цьогоріч в основу змісту диктанту лягли спогади студентки з Прикарпаття, яка навчалася у Польщі», – розповіла голова журі Ельжбета Скорупська-Рачинська.

За результатами оцінювання робіт переможницею XV Всеукраїнського конкурсу з орфографії польської мови стала Дарина Сліпчук, студентка Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Друге місце посіли – Юлія Балаж, студентка Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та Аліна Дьяконова, студентка Львівського національного університету імені Івана Франка. Третє – Анастасія Хоменко, студентка Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника; Ірина Свіста, студентка Харківського національного університету імені В.Каразіна; Валерія Палій, студентка Черкаського національного університету імені Б.Хмельницького.

Усі учасники конкурсу отримали грамоти та призи. Переможницю та призерів конкурсу нагородили цінними подарунками та сертифікатами на безкоштовне навчання в Академії імені Якуба з Парадижа в Гожуві Великопольському. 

Також під час моменту нагородження ректор університету, професор Ігор Цепенда вручив Подяки за багаторічну партнерську співпрацю радниці ректорки Академії імені Якуба з Парадижа в Гожуві Великопольському Халіні Ухто та проректору справ студентських Академії Пшемиславу Словіньські, а також пам’ятну нагороду ректорці Академії імені Якуба з Парадижа в Гожуві Великопольському (Республіка Польща), професорці Ельжбеті Скорупській-Рачинській.