Студенти-китаїсти відзначили Новий 2020 рік за східним календарем

7 лютого у Прикарпатському університеті відбулися святкові заходи з нагоди Свята Весни, або, як ще його називають, Китайського Нового року. Проведення такого заходу вже стало доброю традицією.    

Організаторами свята виступили старша викладачка кафедри загального та германського мовознавства Ірина Ілійчук, викладачки-волонтери  – Чжан Юаньюань, Чжао Фань, Фан Шінмінь та студенти-китаїсти.

“Щороку ми проводимо в університеті Свято Весни, або як ще його називають Китайський Новий рік. В такий спосіб ми хочемо познайомити наших студентів з культурою Піднебесної, її традиціями та обрядами.  У Китаї є багато традицій, які схожі на  наші. Свято Нового року  в Піднебесній вважається великим сімейним святом, яке більше навіть схоже на наше Різдво.  На нашому святі ми традиційно поєднуємо  дві культури – українську і китайську”,- зазначила організаторка свята Ірина Ілійчук.

Розпочався захід новорічною піснею, яку виконали наймолодша учасниця свята, 5-ти річна Гао Марія-Ніколь та учні школи-гімназії №3 м.Івано-Франківська, які факультативно вивчають китайську мову під керівництвом студентки-китаїстки Лесі Пінчак.

Присутніх на святі привітав ректор університету Ігор Цепенда, який зазначив, що відзначення Китайського Нового року стало доброю традицією університету.

“Спеціальність китайська мова в університеті цікавить багатьох, хто розуміє, що знання мови та культури Китаю  – це не тільки інтелектуальне та духовне збагачення, а й міцний фундамент для майбутнього успіху”, – зазначив ректор Ігор Цепенда. Він також привітав присутніх на святі та партнерів з Піднебесної з Новим 2020 роком і бажав усім доброго та успішного року.

Під час урочистої частини викладачка з китайської мови Ірина Ілійчук провела презентацію “Свято Весни” та розповіла про традиції відзначення Китайського Нового року.

“Китайський Новий рік або Свято Весни — це найважливіше традиційне свято в Китаї. Його ще називають “Нієн”. За Китайським календарем це 4718-ий рік – рік Білої миші.  Оскільки Мишка – це найрозумніша тваринка в циклі, а ще велика трудівниця, то успіху досягнуть в цьому році всі, хто буде плідно трудитися. Невід’ємною традицією святкування Китайського Нового року є запуск фейєрверків та запалювання новорічних ліхтариків різної форми і величини”, – розповіла Ірина Ілійчук.

У рамках програми новорічного свята у виконанні студентів-китаїстів прозвучали вірші, поезії та пісні китайською та українською мовами. Організатори провели майстер-класи з китайської каліграфії, вирізки та плетіння. Також студенти виконали китайський народний та сучасний танці, продемонстрували гру на традиційному китайському музичному інструменті – холуси. 

Варто зазначити, що з 2016 року Прикарпатський університет є членом міжнародної університетської спільноти “Один пояс – один шлях” (“Великий шовковий шлях”). Також наш університет налагодив двосторонню співпрацю з Центральною академією мистецтв м.Пекін, Тяншунським класичним університетом та Ланчжоуським університетом, Ханчжоу (провінція Чжецзян). За підтримки Інституту Конфуція Київського національного лінгвістичного університету в Прикарпатському університеті відкрито Центр китайської мови і культури. Сьогодні близько восьми десятків студентів нашого університету вивчають китайську мову як другу іноземну.

  • Китайський Новий 2020 рік