Онлайн-марафон “80 років ПНУ.Святкуємо разом!”. 5 частина

Розпочали п’яту частину нашого ювілейного онлайн-марафону наші стратегічні партнери – Варшавський університет (Республіка Польща). Директор Студій Східної Європи Варшавського університету, Почесний доктор Прикарпатського національного університету Ян Маліцькі привітав особисто ректора університету Ігоря Цепенду та колектив ПНУ з подвійним святом – ювілейним днем народження університету та днем народження патрона університету Василя Стефаника. Побажав усім подальшої творчої наснаги, натхнення, нових наукових і професійних здобутків, а також особистих успіхів.

«Ваше свято є моїм святом. Нас об’єднує, щось більше – не тільки наші спільні договори, проекти, а наукова і міжнародна співпраця», – зазначив Ян Маліцькі.

Варто підкреслити, що Варшавський університет є багаторічним стратегічним партнером Прикарпатського національного університету. Зокрема, в реалізації масштабних міжнародних проєктів – відновлення колишньої астрономічної обсерваторії на горі Попіван (нині – Міжнародний науковий центр «Обсерваторія») та створення Міжнародного центру зустрічей студентської молоді України і Польщі в с.Микуличин.

Далі рідний колектив у відеозаписі привітав професор Володимир Лущак, відомий український біохімік, доктор біологічних наук, завідувач кафедри біохімії та біотехнології факультету природничих наук ПНУ, лауреат премій «Scopus Awards Ukraine» (2016) та «Web of Science Award Ukraine» (2016 і 2018), входить в ТОП-50 найкращих науковців України.

До ювілейного онлайн-марафону приєдналася професорка Олександра Гнатюк, відома науковиця, докторка філологічних наук, Почесна докторка Прикарпатського національного університету, польська літературознавеця-україністка, критик, перекладачка, професорка Варшавського університету, Інституту славістики Польської Академії Наук та Національного університету «Києво-Могилянська академія». Вона побажала колективу університету досягати нових наукових вершин і продовжувати розвивати університет.

Зі словами привітань до колег звернулася професорка Прикарпатського університету Ольга Деркачова, відома українська письменниця, докторка філологічних наук, професорка кафедри педагогіки початкової освіти Педагогічного факультету, цьогоріч відзначена високою державною нагородою «Орденом княгині Ольги III ступеня».

До ювілейного онлайн-марафону з привітанням доєдналися партнери Прикарпатського національного університету – Сучавський університет імені Штефана чел Маре. Стефан Пурічі, професор, проректор Сучавського університету імені Штефана чел Маре від себе особисто та від академічної спільноти університету привітав ПНУ з ювілеєм і побажав подальших успіхів.

З вітальним відеозверненням від колективу Навчально-наукового Юридичного інституту звернувся Юрій Микитин, заступник директора Юридичного інституту, кандидат юридичних наук, доцент, заслужений юрист України.

У продовження свята ректор університету Ігор Цепенда зачитав привітання, яке надійшло на адресу університету від президента Фундації Лозинських (США) Богдана Чабана. Варто зазначити, що Фундація Лозинських вирізнила Прикарпатський національний університет серед небагатьох університетів України і прийняла рішення надати в 2019/2020 навчальному році стипендії 10 найкращим нашим студентам в розмірі 500$ кожному та стипендію в розмірі 1000$ за найкращу магістерську роботу.

Ювілейний онлайн-марафон продовжив музичний дарунок від професора ПНУ, народного артиста України Володимира Піруса. У його виконанні прозвучала пісня «Знову я в гори іду».

До святкової програми у своїх відеопривітаннях доєдналися студенти Навчально-наукового Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету.

Далі відбулося онлайн-нагородження. Ректор університету Ігор Цепенда відзначив відомчими грамотами студентів-переможців та призерів всеукраїнських та міжнародних конкурсів студентських наукових робіт та їх наукових керівників.

У рамках програми ювілейного онлайн-марафону ректор Ігор Цепенда продемонстрував відеоролик, в якому він з Міжнародного наукового центру «Обсерваторія», що на горі Попіван (2018 м) звертається до абітурієнтів і запрошує їх – молодих,успішних,креативних – на навчання до ПНУ.

За допомогою прямого включення з обсерваторії на г.Попіван долучився привітанням до онлайн-марафону Тарас Бринда, начальник 4-ї спеціалізованої пошуково-рятувальної групи АРЗСП Управління ДСНС в Івано-Франківській області.

Святкову програму онлайн-марафону продовжив танцювальний флеш-моб у виконанні студентів Івано-Франківського коледжу Прикарпатського національного університету.

Впродовж свята на адресу університету надходили численні привітання від друзів та партнерів з Республіки Польща. Ректор університету Ігор Цепенда зачитав вітання від Щепана Білінського, доктора наук, професора Ягеллонського університету, дійсного члена Польської Академії Знань, члена-кореспондента Польської Академії Наук. Почесного доктора Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Наш польський колега побажав ПНУ нових здобутків, примноження традицій. Вітання колективу нашого університету надійшло від Тадеуша Сломки, доктора технічних наук, професора, інженера, ректора Гірничо-металургійної академії, Почесного доктора Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та Голови університетської ради Польського Союзу педагогів Гірничо-металургійногї академії імені Станіслава Сташіца у Кракові Даріуша Сала.

З відеопривітанням до колективу ПНУ звернулася Ельжбета Скорупська-Рачинська, професорка, докторка гуманітарних наук, ректорка Академії імені Якуба з Парадижа у Гужові Великопольському. Почесна докторка Прикарпатського національного університету імені Василя Стефани, постійна голова журі Всеукраїнського конкурсу з орфографії польської мови. Вона привітала особисто ректора ПНУ Ігоря Цепенду, колектив університету з 80-річним ювілеєм з дня створення закладу вищої освіти і побажала подальшого динамічного розвитку університетові та успіхів у реалізації нових ідей та проєктів.

Завершила п’яту частину ювілейного онлайн-марафону лауреатка міжнародних і всеукраїнських конкурсів, випускниця університету Вікторія Ватащук музичним дарунком «Додому з піснею лину».