Богдан Футей: «Важливо поступати у житті так, щоб одного разу відчинені двері залишались відчиненими для вас надовго»

У Прикарпатський національному університеті стартував проєкт для студентів та викладачів – “ЗУСТРІЧІ З ВИДАТНИМИ ОСОБИСТОСТЯМИ СВІТУ”. Життєвий досвід видатної особистості, яким ця людина ділиться безпосередньо з аудиторією, відповідаючи на запитання та даючи поради, може стати серйозною мотивацією для кожного з нас до інтелектуального розвитку, розширення світогляду та морально-естетичного виховання.

Першим гостем університету 30 вересня став суддя Федерального претензійного суду США, правник, політичний і громадський діяч, доктор права та Почесний доктор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Богдан Футей. Він був головою Українського клубу, Українсько-американської асоціації та їх Федерації, Центрального союзу українського студенства. А також членом та головою Клівлендського бюро СУМ в Америці, головним адвокатом Української національної асоціації, головою Об’єднання українських організацій Великого Клівленду, заступником голови Українського конґресного комітету Америки. У свій 81 рік Богдан Футей лишається федеральним суддею та продовжує активну викладацьку та громадську діяльність як у США, так і в Україні.

Модератором цієї та наступних інших зустрічей в проєкті виступає ректор Прикарпатського університету, професор Ігор Цепенда.

Розпочинаючи розмову ректор підкреслив, що “ЗУСТРІЧІ З ВИДАТНИМИ ОСОБИСТОСТЯМИ СВІТУ” є не лише цікавими, пізнавальними, а й важливими. Адже варто з перших вуст почути рецепти успіху, секрети того, як досягнути великих вершин у своїй професії, не забуваючи про своє коріння.

До онлайн-розмови приєдналося понад трьох сотень осіб. Викладачі, студенти та працівники нашого університету мали чудову нагоду від Богдана Футея почути цікаву історію життя відомого в світі американця українського походження. До речі, щодо того американець він чи українець, Богдан Футей заявив, що ще мама казала йому, мовляв, сорочка – ближче до тіла, ніж кожух: «А я народився у сорочці в Україні!».

Разом із ректором Ігорем Цепендою гість зустрічей презентував також свою книгу спогадів «Моя історія: досягнути недосяжну зірку». Це одна із перших презентацій авторського видання в Україні. У ній на 105-ти сторінках  спогади про службову кар’єру‚ наукову діяльність і робота на багатьох громадських посадах.

У ході розмови зі студентами та викладачами університету Богдан Футей розповів багато цікавого,зокрема, як розпочав працювати в американському уряді. -Перша моя відповідальна праця в американському уряді була коли я став головою Комісії з вреґулювання закордонних позовів. У 1986 році Президент США Рональд Рейґан запропонував мою кандидатуру на пост судді Федерального суду претензій – .

Доктор Богдан Футей у своєму житті зробив дуже багато для України. Він активний учасник будівництва правової української держави‚ про що свідчать його десятки праць‚ присвячених цій темі‚ в американських журналах‚ велике окреме україномовне дослідження „Становлення правової держави в Україні‚ 1991-2001“‚ видане в Києві і вже двічі перевидане. Він також читає студентам лекції з конституційного права в багатьох українських університетах. 

Онлайн-зустріч, яка тривала майже дві години, була насиченою спогадами, порадами (“Важливо опинитись в потрібному місці в потрібний час”), настановами («Важливо поступати у житті так, щоб одного разу відчинені двері залишались відчиненими для вас надовго»), відповідями на запитання, висловлюваннями думок щодо тих чи інших процесів і подій, що відбуваються в Україні і за океаном. Але, оскільки Богдан Футей є діючим суддею, кодекс суддівської етики не дозволив йому відповідати на деякі питання стосовно внутрішньої політики в Україні.

«Добре людині жити так‚ щоб з чистим серцем повернутися до тих воріт‚ звідки колись пішла у світ», – сказав про своє життєве кредо Богдан Футей.

На завершення онлайн-зустрічі модератор, ректор університету Ігор Цепенда подякував доктору Богдану Футею за участь в університетському проєкті і запросив його завітати до університету.