Майбутні журналісти презентували авторські проєкти

Студенти спеціальності “Журналістика” факультету філології нашого університету презентували авторські проєкти. Захід пройшов у форматі онлайн. 

Майбутні журналісти під керівництвом старшої викладачки кафедри журналістики, кандидатки наук з соціальних комунікацій Галини Пристай впродовж першого навчального семестру в рамках програми вивчення дисципліни «Газетно-журнальне виробництво» сформували та презентували чотирнадцять авторських журнальних видань. А саме: “COMPASS”, “Starfall”, “Sorano”, “Blossom”, “Neoteric”, “Перезавантаження”, “KinoTime”, “Записник хікки”, “Boiling point”, “Generation Z”, “Journalist Новий подих у сфері”, “Еlit”, “VLOG TEAM” та “ДІМ ЇЖІ”. 

Тематика журналів студентів-першокурсників надзвичайно різна – від важливих суспільних проблем до корисних порад. Під час роботи над власними журнальними проєктами студенти-автори самостійно вибирали назви видань, рубрики, тематику матеріалів, створювали дизайн та верстку, робили літературне редагування. 

У ході онлайн-презентації майбутні журналісти поділилися враженнями про роботу над створенням перших власних друкованих видань та розповіли про особливості своїх проєктів. 

Зокрема, журнал «Generation Z» адресований молоді Івано-Франківська, а видання «SORANO» розраховане для представників різної вікової категорії, на сторінках якого можна прочитати чимало корисної та цікавої інформації про культуру та її різновиди.

Творча команда видання «Записник хікки» зробила акцент на культурі Японії. Як зауважив під час онлайн-презентації один із авторів редакційної групи це був досвід з можливістю реалізувати свої креативні ідеї.

У студентських журналах «Starfall» і «КінoTime» зібрано захопливі фільми та мультфільми 2020 року. Перший номер видання «NEOTERIC» включає матеріали про найсучасніші події в Івано-Франківську. У його рубриках «Відомі люди ІФ», «За межами», «Між іншим» можна дізнатися багато цікавого, нового та актуального про наш обласний центр, – зазначив  творчий колектив журналу.

Цікаві рубрики та авторські студентські світлини міста Івано-Франківськ – це родзинка презентованого журналу «Перезавантаження». 

«Скласти єдину цілісну концепцію журналу було непросто, адже кожен із нас мав своє бачення та ідею. Та нам вдалося!», – сказала Юлія Пріц.

«Дякуємо Галині Іванівні за можливість вже на першому курсі створити власний журнал, над яким хотілося працювати, щоб втілити власну ідею. Нам було надзвичайно цікаво працювати в командах, вдосконалювати кожну деталь, підбирати влучні слова та фото», – розповіла Юлія Дерев’янко.

Викладачка кафедри журналістики Галина Пристай під час презентації студентських проєктів зазначила, що оновлений формат лекційних та практичних занять допомагає краще засвоїти теоретичний матеріал і дає можливість студентам розвиватися, здобувати професійні вміння та компетентності. А метод моделювання нового періодичного видання дозволяє майбутньому журналісту випробувати свої фахові навички.

«Студентські журнальні видання будуть надзвичайно корисні й для абітурієнтів, яких цікавить спеціальність «Журналістика», – підкреслила Галина Іванівна.

У ході віртуального заходу майбутніх журналістів з їх першими успішними проєктами привітали викладачі кафедри журналістика професори Олександр Холод та Ганна Марчук,  доценти кафедри Наталія Марчук та Руслана Савчук, старша викладачка кафедри Соломія Хороб. 

Зі студентськими видавничими проєктами можна ознайомитися за посиланням – https://kjourn.pnu.edu.ua/