На кафедрі журналістики обговорили результати реалізації міжнародного гранту

10 лютого на кафедрі журналістики відбулася прес-конференція за результатами реалізації міжнародного гранту з інфо-медійної грамотності «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність». Нагадаємо, що минулого року кафедра  журналістики Факультету філології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника пройшла конкурсний  відбір та отримала грантову підтримку для реалізації вищезгаданого проєкту. 

У прес-конференції взяли участь координаторки проєкту кандидатка наук із соціальних комунікацій, старша викладачка кафедри журналістики Галина Пристай, кандидатка політичних наук, доцентка кафедри журналістики Наталія Марчук та студенти-учасники проєкту.

Проєкт тривав впродовж кількох місяців. Було проведено 23 тренінги та залучено понад пів тисячі учасників. В основному – це школярі загальноосвітніх навчальних закладів області та обласного центру, жителі сіл, малих міст та ОТГ нашого краю. Також до тренінгів долучалися фахівці інституцій культури Прикарпаття та Рахівської школи із сусідньої Закарпатської області.

“Фахівці проєкту вчили слухачів як працювати з інформацією. Для нас це було важливо навчити слухачів ставати інфо-медійнограмотними. Проєкт офіційно завершується, але у нас ще є багато заявок від закладів освіти на проведення таких тематичних тренінгів”, – зазначила координаторка проєкту Галина Пристай.

Зокрема, як розповіли під час прес-конференції координатори проєкту, тренінги з популяризації медіаграмотності пройшли у 8-ми ОТГ. Усі заходи проходили у форматі онлайн, зокрема, на платформах Zoom,  Google Meet.

“Досвід проведення проєкту показав, що тренінги з медіаграмотності набули популярності, особливо в школах. Наші слухачі отримали базові знання у сфері медіа, ознайомилися з найрозповсюдженішими видами маніпуляцій і пропагандою та базовими інструментами перевірки інформації та критичного мислення. Під час проведення онлайн-занять ми вчили наших учасників як не піддаватися впливу пропаганди, не стати жертвами маніпуляцій”, – розповіла координаторка проєкту Наталія Марчук.   

Як зазначили координатори проєкту питання інфо-медійної грамотності викликало зацікавлення  у низки керівників шкіл Івано-Франківщини та висловили сподівання на його подальше продовження. Вони також розповіли, що фінальний творчий онлайн-захід відбудеться вже в березні цього року. Він пройде на міжнародному рівні, де кожна грантова команда – а це 20 учасників проєкту з 12 областей України, які отримали грантову підтримку – представить свою історію успіху, напрацювання та брендові матеріали. 

Зазначимо, що проєкт «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність» виконується Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) за підтримки Посольств США та Великої Британії, у партнерстві з Міністерством освіти і науки України та Академією Української преси. Його метою є формування і розповсюдження друкованих матеріалів, створення відеоролика та проведення тренінгів для популяризації медіаграмотності в селах, малих містах та ОТГ Івано-Франківської області.