Науковці-біохіміки представили проміжні результати транскордонного проєкту

Пресконференція за проміжними результатами реалізації транскордонного проєкту «Персоналізовані підходи для попередження ожиріння та діабету (PrePOD)» відбулася сьогодні в приміщенні Проєктно-освітнього центру «АГЕНТИ ЗМІН» Прикарпатського національного університету. У заході брали участь учасники проєкту від Прикарпатського університету, представники ректорату ПНУ, органів місцевого самоврядування та ЗМІ. Також всі охочі мали можливість долучитися до пресконференції онлайн. 

«Наші біохіміки обох університетів розробляють методику скринінгу, консультують відповідно сімейних лікарів на що потрібно звертати увагу в попередженні цих хворіб уже, скажімо, ХХІ століття. Вся методика відповідно буде задіяна для того, щоб цей пілотний проєкт можна було б вдосконалювати і розповсюджувати як в Україні, так і в Румунії»,  – зазначив, розпочинаючи роботу пресконференції ректор ПНУ Ігор Цепенда.

“Це міжнародний, українсько-румунський проєкт у галузі сучасної біомедицини – “Персоналізовані підходи для попередження ожиріння та діабету – спільна румунсько-українська програма отримання та поширення знань про здоров’я (PrePOD)”, який фінансується Європейським Союзом і співфінансується Прикарпатським університетом. Загалом на його виконання виділено 130 тисяч євро. Мова йде про те, як немедикаментозно вплинути на розвиток ожиріння і цукрового діабету, аби зменшити ризики розвитку цих хворіб», – підкреслив керівник проєкту з української сторони, професор ПНУ Володимир Лущак.

Як зауважив науковець проблема ожиріння, надмірної ваги та захворювання цукровим діабетом є однією із головних проблем здоров’я людини і актуальна сьогодні в усьому світі. У рамках його реалізації, розповів Володимир Лущак, спостерігається тенденція до зростання випадків таких патологій у дітей.

«Раніше, і ми обговорювали це з нашими румунськими колегами, практично таких випадків серед дітей не було. А зараз – це вже проблема. З чим пов’язана ця проблема? По-перше – це їжа, зокрема, швидка їжа. Надлишок цукрів, вуглеводів, жирів призводить до таких проблем людського організму. Друге, принципово важливе питання, – це сидячий спосіб життя. Багато дітей мало рухаються, особливо це пов’язано з постійним сидінням за комп’ютером, роботою з гаджетами та  використанням, в основному, малорухливих ігор. Якщо говорити про проблему здоров’я значно ширше, то варто зазначити, що надмірна вага, ожиріння і цукровий діабет – це ті проблеми, які призводять до прискореного старіння людського організму», – поділився результатами досліджень керівник проєкту Володимир Лущак.

Під час пресконференції наукові співробітники проєкту доцентка кафедри біохімії та біотехнології факультету природничих наук ПНУ Олександра Абрат і лікар-інтерн ІФНМУ Іван Твердохліб провели демонстрація використання сучасних приладів для визначення морфо-функціональних параметрів організму та їх використання для розрахунку ризику розвитку цукрового діабету.

Учасники проєкту в ході пресконференції зазначили, що уже у вересні цього року запланована ідентифікація дорослих та дітей з переддіабетом та /або недіагностованим діабетом/надмірною вагою/ожирінням в населених пунктах Івано-Франківщини (м.Бурштин, с.Пійло, с.Тисменичани та с.Стецева) шляхом скринінгу за допомогою мобільної клініки «Здоров’я на колесах».

«За кошти проєкту вже закуплено транспортний засіб, обладнання та прилади, які дозволять здійснювати обстеження мешканців (дорослих і дітей) територіальних громад області. Також фахівці проєкту вже провели навчання персоналу та студентів щодо вимірювання показників стану здоров’я у людей та збору інформації при скринінгу цільових груп», – розповів керівник проєкту Володимир Лущак.

Професор зауважив, що команди українських та румунських науковців працюють комплементарно і таке співробітництво в майбутньому дозволить отримати розуміння поточної ситуації щодо показників ожиріння і цукрового діабету другого типу в транскордонному регіоні Україна-Румунія та прийняти науково-обгрунтовані рішення науковцями проєкту щодо сповільнення темпів зростання захворюваності у цих місцевостях, надати рекомендації лікарям та широкому загалу громадськості.

Зазначимо, що грант 2SOFT/4.1/56 реалізується в межах Спільної Операційної Програми Румунія-Україна 2014-2020 «Підтримка розвитку медичних послуг та доступу до здоров’я» і фінансується Європейським Союзом. Бенефіціарами проєкту є Університет «Штефан чел Маре» (Сучава, Румунія) та Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника (Івано-Франківськ, Україна). Головною метою цього проєкту є підвищення обізнаності населення щодо факторів ризику, пов’язаних з надмірною вагою, ожирінням та цукровим діабетом, обстеження дорослих і дітей на місцях та їх персоніфіковане консультування. Термін його реалізації – 22 місяці. Бюджет 329 200 євро (90% внесок Спільної Операційної Програми Румунія-Україна 2014-2020 та 10% внесок обох бенефіціарів).

  • Пресконференція науковців-біохіміків