Наші науковці-екологи презентували стратегію управління міськими лісами

Днями співробітники кафедри біології та екології факультету природничих наук нашого університету (завідувачка кафедри – Мирослава Миленька, доценти Надія Різничук, Віктор Шпарик, Андрій Заморока) презентували стратегічну частину інтеграційного багатофункціонального плану управління приміським лісом, розроблену у рамках реалізації проєкту «Управління і використання міських лісів як природної спадщини в містах Дунайського регіону» (URBforDAN) на замовлення виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради.

Проєкт впроваджується у рамках Дунайської Транснаціональної Програми, що фінансується з фондів ЄС (ЄФРР та ІПВ та ЄІС). Відповідальним партнером за реалізацію заходів проєкту в м. Івано-Франківську є Департамент інвестиційної політики Івано-Франківської міської ради.

Вцілому проєкт спрямований на стале управління приміськими лісами і заліснененими територіями семи європейських міст, у тому числі Івано-Франківську, яке передбачає невиснажливе використання лісових ресурсів, управління екосистемними послугами, розвиток приміського екотуризму;  підтримку місцевих громад і вирішення конфліктів між землекористувачами; збереження й охорону цінних видів флори і фауни та природних оселищ.

Слід зазначити, що локації проєкту URBforDAN (Вовчинецькі пагорби) уже стали одними з найбільш популярних місць відпочинку жителів і гостей Івано-Франківська.

Розроблений і презентований нашими науковцями-екологами план інтеграційного багатофункціонального управління приміським лісом містить практичні рекомендації щодо підтримки екологічного балансу Вовчинецьких гір, алгоритми систематичного отримання екосистемних послуг, пропозиції щодо побудови екологічно дружньої інфраструктури, шляхи збереження цінних природних комплексів і біорізноманіття.

Для сталого управління приміськими лісами наші науковці виступили з обгрунтованою пропозицією створення тут регіонального ландшафтного парку з робочою назвою “Станіславівський”, до складу якого повинні увійти землі ПЗФ, Смарагдової мережі, річки, лісові масиви та інші землі, які відповідно до ст. 23 Закону України “Про природно-заповідний фонд України” можуть бути переданими з вилученням або без вилучення у їх власників або користувачів. На думку розробників, це сприятиме встановленню чіткого зонування території за цільовим призначенням, організація масової рекреаційної діяльності та надання легальних послуг у цій сфері; створенню робочих місць і сплаті податків до місцевого бюджету; встановленню режиму належно охорони природних об’єктів та забезпечення контролю за їх використанням; забезпеченню перманентного отримання екосистемних послуг; провадженню організованих заходів із екологічної освіти і розвитку місцевому підприємництву. Ця ідея уже пройшла низку громадських слухань і отримала схвальні відгуки від місцевих громад і відповідального в Івано-Франківську партнера URBforDAN.