Всеукраїнська науково-практична конференція з питань соціальної роботи

На базі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Теоретичні, методичні та практичні проблеми соціальної роботи». Науковий форум пройшов у межах заходів «Наука заради миру», приурочених Дню науки, і був присвячений Міжнародному дню сім’ї. Конференція проводиться сьомий рік поспіль, що значно збільшило кількість – близько сотні осіб – та географію учасників. Організатором конференції виступила кафедра соціальної педагогіки та соціальної роботи Педагогічного факультету ПНУ. Співорганізатор – кафедра філософії, соціології та соціальної роботи Херсонського державного університету.

Учасниками заходу стали науковці, викладачі, студенти ЗВО, випускники спеціальності «Соціальна робота», фахівці із соціальної роботи, очільники й працівники державних та недержавних організацій, фондів. Модератор конференції – кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи Іванна Кулик.

Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

«Виклики, що постають перед нами сьогодні, актуалізують тему конференції, адже зараз нам особливо потрібні високопрофесійні фахівці із соціальної роботи – креативні, мобільні, орієнтовані на подальшу самоосвіту, здатні вирішувати складні проблеми соціальної сфери», – зазначив проректор з науково-педагогічної роботи Сергій Шарин, відкриваючи роботу заходу. 

Учасників наукового форуму привітала також декан Педагогічного факультету Оксана Кондур, котра у своєму виступі зазначила, зокрема, що конференція є дуже знаковою та актуальною подією, адже внаслідок російської агресії багато сімей потребують сьогодні допомоги й підтримки. Декан факультету побажала учасникам конференції плідної та насиченої роботи в обговоренні актуальних питань, цікавих доповідей та активної дискусії.

Із вітанням до учасників конференції звернулася Ірина Шапошникова, докторка соціологічних наук, професорка, декан факультету психології, історії та соціології Херсонського державного університету. Вона, передусім, подякувала керівництву Прикарпатського національного університету за надану можливість працювати на базі ПНУ на час воєнного стану в Україні, а також окреслила основні проблеми, над вирішенням яких працюють викладачі Херсонського державного університету.

Після вітальних слів конференцію своїми доповідями продовжили дослідники з різних куточків України (науковці з Херсона, Мелітополя, Харкова, Одеси, Берегово, Ніжина, Дрогобича, Чорткова). Робота конференції відбувалася за такими напрямами: сучасна сім’я в контексті викликів російсько-української війни (2014 – 2022); соціальні послуги як інструмент підтримки та розвитку сімей; методика і технологія соціально-педагогічної діяльності; соціальна робота з уразливими групами осіб; основні напрями підготовки фахівця в умовах суспільних реформ. У їхніх рамках науковці обговорили питання, пов’язані з особливостями підготовки бакалаврів та магістрів спеціальності «Соціальна робота»; функціонування закладів соціального спрямування в незалежній Україні; ролі сім’ї у вихованні особистості; особливості взаємовідносин у різних типах сімей та ін.

Значний інтерес у присутніх викликала доповідь «Взаємодія з особою, яка переживає травматичний психологічний стан внаслідок початку війни в Україні» з якою виступили Галина Михайлишин, докторка філософських наук, професорка, професорка кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи, проректорка з науково-педагогічної роботи Прикарпатського університету та Мирослава Довга, докторка філософії (PhD), лаборантка кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи.

Варто зазначити, що в онлайн-конференції також брали участь члени вимушено переміщених сімей – Катерина Павлова та Юлія Беген, які розповіли свої історії, почуття й переживання. Зокрема, Павлова Катерина, яка перевезла свою родину з Кривого Рогу до Польщі, поділилася досвідом допомоги українським переселенцям у цій країні; описала емоції та психологічні стани, які пережила разом із родиною. Беген Юлія розповіла про свій психологічний стан та дії, зумовлені вибухами у перші дні війни; описала свій шлях під час бомбардування Харкова і переживання їхньої родини по дорозі до Англії. Обидві учасниці наголосили на необхідності соціально-психологічного супроводу вимушено переміщених сімей як всередині країни, так і за кордоном.

У межах програми наукової конференції відбулося обговорення освітньої програми «Соціальна робота» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти. Гарант освітньої програми Роксоляна Зозуляк-Случик, докторка педагогічних наук, професорка кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи презентувала присутнім освітню програму, висвітлила її цілі та особливості, розкрила структуру та зміст. В обговоренні освітньої програми взяли участь викладачі та стейкхолдери, випускники спеціальності. Виступаючі відзначили особливості обговорюваної ОП, внесли низку пропозицій, урахування яких дасть змогу вдосконалити її зміст.