Відбулася ІІІ Міжнародна наукова конференція “Україно моя вишивана”

Традиційно, у Всесвітній день вишиванки, на базі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відбулася Міжнародна наукова онлайн-конференція “Україно моя вишивана: етнокультурний та освітньо-виховний потенціал української вишиванки”. 

Організаторами конференції виступили Асоціація науково-дослідних, навчально-методичних лабораторій педагогічних закладів вищої освіти України, Національна академія педагогічних наук України, Інститут педагогіки НАПН України, Відділ навчання мов національних меншин і зарубіжної літератури, Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, Творча навчально-наукова лабораторія «Гірська школа Українських Карпат», Педагогічний факультет, Івано-Франківський фаховий коледж, Коломийський навчально-науковий інститут. 

У конференції взяли участь близько 300 учасників з різних куточків України, а також українська діаспора з Польщі, ОАЕ, Словаччини, Канади, США, Італії, Іспанії. Захід проходив у форматі онлайн. 

Розпочалася конференція  хвилиною мовчання в пам’ять про захисників  України, котрі загинули у боротьбі з російським агресором. 

Вітальним словом відкрила роботу наукового форуму проректорка Прикарпатського університету, професорка Галина Михайлишин. Вона підкреслила важливість та актуальність проведення заходу.

«Вишиванка – це своєрідний генетичний код українського народу. Так вишивати, як вишивають українці, не вміє ніхто. Сьогодні, в такі дні, коли нам важко, коли наші люди перебувають по різних куточках нашої планети,  хочеться , щоб ця вишивка нас всіх об’єднала», – зазначила Галина Михайлишин.

Також, із Всесвітнім днем вишиванки привітала учасників народна артистка України Оксана Білозір. Вона зазначила, що День вишиванки ще раз і ще раз змусить кожного українця пишатися тим, що ми українці.

“Дуже добре, що така важлива тема обговорюється на рівні закладів вищої освіти. Ми не тільки повинні виховувати хороших фахівців для української держави, а в першу чергу  нам потрібно виховати громадянина, який був би мотивований до останньої краплинки крові відвойовувати, розвивати, розквітати в середині своєї країни. Вишиванка – це не просто генетичний код нації, це – сила нації, сила українського народу. Вишиванка одразу ж з’єднує нас із всіма поколіннями, приєднує нас до нашого українського роду і робить нас сильними», – зазначила Оксана Білозір.

У межах програми конференції учасники говорили, зокрема, про українську національну ідентичність, культуру, соціокультурні трансформації українських національних символів в умовах війни, національні архетипи української мови, освітній феномен українських оберегів в епоху цифровізації суспільства, формування культурної компетентності здобувачів освіти. 

Під час пленарного засідання подружжя митців, Вікторія Касьянова –  доцент кафедри теорії та методики музичної освіти, хорового співу і диригування НПУ ім. М. П. Драгоманова та Валентина Касьянова – старший викладач кафедри інструментально-виконавської майстерності КУ імені Бориса Грінченка зробили подарунок учасникам заходу, виконавши пісню про вишиванку.

За матеріалами конференції заплановане видання збірника тез.