Президент України зустрівся зі студентами закладів вищої освіти України

19 травня Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника разом із працюючим на його базі у період воєнного стану Херсонським державним університетом та переміщеною в Івано-Франківськ Донбаською національною академією будівництва і архітектури взяли участь в онлайн-зустрічі Президента України Володимира Зеленського зі студентами закладів вищої освіти України.

З локацій у містах Івано-Франківськ, Київ, Дніпро, Кривий Ріг, Львів, Одеса, Харків, Чернігів відповідали на запитання Президента України та ставили йому свої запитання студенти 27 університетів країни. Модерував захід Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет. Дискусія була цікавою, гострою та тривала понад три години.

“Я справді радий можливості поспілкуватися сьогодні з вами й сподіваюся, що це буде саме спілкування. Не лекція чи семінар, яких, упевнений, вам і так вистачає. Мені хотілось би побудувати з вами діалог, тому у своєму виступі я поставлю запитання, і мені цікаво почути відповіді від кожної й кожного, хто забажає. Від вас”, – окреслив Володимир Зеленський формат спілкування і поставив цілу низку запитань.

Зокрема, чи хочуть студенти жити саме в Україні? Чи очікують від України змін, щоб жити саме тут? Або, навпаки, вважають, що наша країна вже має все, щоб саме вони жили саме тут. Якою має бути Україна, щоб молодь була впевнена, що наша країна може захистити себе від будь-якої загрози? Наскільки великою має бути армія? Яку частку державних видатків ми маємо витрачати на оборону? Чи має бути в Україні загальний військовий обов’язок і для всіх хлопців, і для дівчат, як це є, наприклад, в Ізраїлі, щоб увесь наш народ міг оборонятися, коли це потрібно?

“Чи готові ви особисто зі зброєю в руках захищати Україну? Або чи вважаєте ви справедливим, що воюватиме на полі бою хтось інший? Ці мої запитання не є риторичними. Справді потрібні відповіді. І це не просто щось таке суто функціональне. Про управління державою чи про політику. Це про те, як нашим людям розуміти одне одного і як залишатись в Україні, бо це – наш дім, Ваш дім», – підкреслив Глава держави.

І почалась дискусія. Від імені ректорів та студентів трьох ЗВО, які представляли локацію в Івано-Франківську, Президента України привітав ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда.

«Сьогодні Івано-Франківськ, Херсон і Макіївка разом. Класичний приклад Захід, Схід і Південь – разом. Ми дуже дякуємо за цю зустріч”, – сказав ректор. Він повідомив Главу держави про роботу університету, яка стосується допомоги ЗСУ та від імені усіх студентів запросив Володимира Зеленського на відкриття найвищого в Україні Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» на горі Піп Іван: “Після Перемоги очікуємо Вас разом з Президентом Польщі на відкритті цього потужного спільного українсько-польського проєкту».

Відповідаючи на запитання Президента якою наша студентська молодь бачить свою країну, студентка Прикарпатського університету Василина Заяць наголосила: «Ми хочемо жити у мирній, незалежній та конкурентоспроможній країні. Я вважаю, що у нашій країні є всі відповідні умови для того, щоб було кращим наше життя. Але при цьому нам усім, і уже сьогодні, потрібно працювати заради перемоги і заради покращення».

Після завершення телемосту студенти трьох університетів – Прикарпатського національного університету, Херсонського державного університету та Донбаської національної академії будівництва та архітектури – разом з ректорами Ігорем Цепендою, Олександром Співаковським та Василем Кравцем зробили спільне фото біля пам’ятника Василеві Стефанику.

Відео зустрічі дивіться тут: 

 

  • Зустріч студентів з Президентом України