Студенти зустрілися з директором Українського наукового інституту Гарвардського університету

Студенти, аспіранти та викладачі факультету історії, політології і міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника у онлайні поспілкувалися із директором Українського наукового інституту Гарвардського університету Сергієм Плохієм. Організували цю зустріч для восьми українських університетів наші партнери — кафедра міжнародних відносин і суспільних комунікацій Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Професор Сергій Плохій подвоивчя своїм баченням причин та розвитку російської агресії проти України. Він вважає, що жоден збройний конфлікт в історії людства не мав таку велику кількість містифікацій як ця війна. На його думку, напад на Україну у 2014 році відбувся не через потенційне подальше розширення НАТО, а через євроінтеграційні перспективи України. Керівництво росії, яке в той час працювало над формуванням Євразійського економічного союзу, намагалося утримати Україну в рамках постімперського простору. Успішний рух української держави у напрямку євроінтеграції становив собою серйозний виклик для таких планів.

Професор відзначив, що першим російським ракетним ударом по Україні була стаття «Про історичну єдність росіян та українців», яка була опублікована на сайті президента рф у липні 2021 року. Також Сергій Плохій звернув увагу на те, що розпад імперій традиційно супроводжується кровопролитними війнами.

Після виступу участь у дискусії взяли студенти факультету історії, політології і міжнародних відносин ПНУ Іван Козак, Дмитро Свістельницький, Володимир Куртяник, Віталій Айзель та декан факультету Ігор Гурак.

Відповідаючи на питання, Сергій Плохів зазначив, що не бачить ні у короткостроковій, ні довгостроковій перспективі росії як демократичної країни. Аргументував це тим, що імперія та демократія – це несумісні речі. Також він звернув увагу, що широкомасштабна російська агресія обумовила безпрецедентне єднання Заходу.

На завершення свого виступу Сергій Плохій наголосив, що він вірить в Україну, яка стане повноцінною частиною західної цивілізації. Росія, натомість, буде відділена від неї модерною «залізною завісою».